Foto: Aliona-art/Shutterstock.com

Bolån

Enkla som har blivit kända för att erbjuda Sveriges billigaste bolån har inte så fördelaktiga villkor som man först trott. Detta konstateras av SvD som rapporterar att räntan efter tre år ligger på 1,7 procent, högre än vad storbankerna i dagsläget erbjuder.

I en granskning av långivaren Enkla fann SvD att man efter tre år har en högre ränta än storbankerna. Detta får anses ändra bilden av långivaren som utgett sig för att vilja utmana storbankerna och erbjuda den lägsta räntan.

Enligt Enklas vd fanns detta upplägg även tidigare, men man har valt att inte kommunicera det. Utöver detta avslöjande har Enkla inte heller ännu sålt sin första obligation, som ska finansiera de bolån som man planerar att ge ut redan till midsommar.

Enklas bolåneränta chockhöjs efter tre år

Den extremt låga räntan på 0,95 procent som Enkla i dagsläget erbjuder sina intressenter är för tillfället den lägsta på den svenska marknaden. Den låga räntan verkar dock inte bli långvarig, då den efter tre år närmast fördubblas.

Enligt Enklas vd Alexander Widegren är det investerarna som kräver den, på sikt, höjda räntan. Han säger även att man haft detta upplägg under en längre tid men valt att inte kommunicera dessa villkor tidigare.

Tänk på! Enklas villkor är inte nya, utan har bara inte tydligt kommunicerat tidigare.

Investerarna är i dagsläget Enklas räddning och deras största problem, då de ännu saknar finansiering för sina bolån.

Intresset för Enklas obligationer stort, men ännu har ingen investerat

Enkla har valt att finansiera sin bolån med en typ av obligation som går under namnet RMBS. Denna obligationstyp som används betydligt mer frekvent i USA gör det möjligt för Enkla att få in kapitalet som krävs för att ge ut sina bolån.

Hittills har dock ingen köpt en enda av dessa obligationer. Detta trots att intresset är stort enligt Alexander Widegren, som även hoppas ha lånat ut en miljard redan i juli. Att det är en tight tidsplan råder det ingen tvekan om, men frågan är om Enkla klarar av att hålla tidsplanen.

Tips! Enkla har förhoppningen att redan i juli ha lånat ut sin första miljard.

Enklas affärsplan i allmänhet bygger på snabbhet och låga priser. Redan inom 18 månader hoppas man ha tre procent av marknaden, vilket innebär att en lånevolym på 100 miljarder kronor. Om det klarar av detta högt uppsatta mål beror i förlängningen på investerarna, som står för kapitalet.